Klik HIER voor de homepage van Tennis4U - Tennisschool Rob van der Draai

Play to learn and

learn to play.

User Name

Password

Info New or Forgotten?

Zoeken

 06 - 54 60 18 81

 info@tennis4u.nl


Go Sport - met o.a. een filiaal in Oudewater - sponsort Tennisschool Tennis4U !

Tennis4U > Instructie

Het belang van raakpunt en raakzône

Het belang van raakpunt en raakzône

Raakpunt en raakzône.

Tennis4U streeft ernaar om tennisslagen zo optimaal mogelijk aan te leren. Jarenlang hebben tennisleraren geprobeerd om tennisslagen als 1 geheel als 1 patroon aan te leren. Nu blijkt dat het menselijk brein daar niet goed mee om kan gaan. Bij sommige leerlingen blijkt de "aangeleerde" uitzwaai na een week verdwenen te zijn, bij anderen zie je dat die ene tennisslag in alle situaties toegepast wordt. Ook als daar bijvoorbeeld helemaal geen tijd voor is. Maar het aangeleerde patroon moet volgens de leerling toegepast worden.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het brein beter om kan gaan met delen van de slag die door het brein zelf aangepast kunnen worden aan de situatie.

Een essentieel deel van de slag is de raakzône. De raakzône is dat gedeelte van de slag waarin de bal geraakt kan en mag worden.

Om een bal met 110 km/u weg te slaan moet het racket met een snelheid van 80 km/u de bal raken, dat is 2200 m/s. In deze snelle zwaai verplaatst ook de bal zich nog tussen de 25 en 45 cm. Ergens in die zône moet de bal geraakt worden, het mag duidelijk zijn dat het praktisch onmogelijk is om met deze snelheden 1 vast raakpunt te vinden. Geen probleem zolang de stand van het racket maar niet verandert in die raakzône. Dit betekent dat het racket in de raakzone in één stand moet blijven om de bal "clean" te raken. In een cirkelvormige beweging is de kans 1 op 100 dat er een "clean" contact is.

Instructiefilms raakzone

De volgende filmpjes laten zien hoe toppers als Federer en Nadal dit doen. Realiseer je bij het kijken van deze filmpjes dat de raakzone van 30-45 cm in werkelijkheid 0,03 sec. duurt.

raakzone forehand service return
raakzone topspin forehand
raakzone slice backhand
raakzone topspin backhand dubbelhandig
raakzone topspin backhand enkelhandig

Ladderoefeningen

In dit filmpje staan ladderoefeningen die wij willen gebruiken in onze voetenwerktrainingen. Klik op Ladderoefeningen in de oranje balk.

Coach-Micks-10-Step-Serving-Progression-Guide-.pdf Documentgrootte: 3829659 bytes Property Sheet
Copyright © 2008-2011 Tennisschool Rob van der Draai. Alle rechten voorbehouden. Gebruiksvoorwaarden  Technische informatie Contact